სვანური კუბდარი ის კერძია, რომელსაც ქართულ ცომეულ კულინარიაში ნამდვილად განსაკუთრებული ადგილი უჭირავს. კარგი კუბდარის მომზადებას კი ცხადია სათანადო ცოდნა სჭირდება. ასევე უნდა ვიცოდეთ, თუ რომელი ღვინო შეეხამება კუბდარს ყველაზე კარგად.
ინგრედიენტები:
ახალგაზრდა საქონლის ან ღორის ზომიერად ცხიმიანი ხორცი (ან შერეული 50/50) 1,5 კგ
ხახვი 1 მოზრდილი
ნიორი 3-4 კბილი
ხმელი სუნელები (ქინძი, კამა, უცხო სუნელი, გიცრული/ძირა) ჯამში 2 სკ
მარილი და წიწაკა გემოვნებით
ცომი
თბილი წყალი 1,2 ლ
საფუარი 1 სკ
მარილი 1/2 ჩკ
ფქვილი რასაც შეიზელს
მომზადების წესი
თბილ წყალში გავხსნათ საფუარი და მოვზილოთ ცომი, მაგრამ უფრო მაგარი, ვიდრე ხაჭაპურის შემთხვევაში. ცომში ასევე შეიძლება კარაქის ან მარგარინის შეზელა (50 გ).
დავდგათ თბილ ადგილას ასაფუებლად.