ღვინის დეგუსტაციის დროს ტრადიციულად ფასდება ღვინის გამჭვირვალობა, ფერი, სურნელი ან ბუკეტი, ტიპი და სტრუქტურა.
ახალგაზრდა ღვინო გამოირჩევა არომატით, ანუ სურნელით. დამწიფებულ-დავარგებულ ღვინოში კი ფასდება მისი ბუკეტი.
უპირველეს ყოვლისა, ყურადღება ექცევა სასმისს, რომელიც უნდა იყოს დამზადებული გამჭვირვალე მინისაგან და უნდა ჰქონდეს წაკვეთილი კონუსის ფორმა.
არანაკლები ყურადღება ენიჭება ღვინის ტემპერატურას. ყველა ღვინოს გააჩნია მისთვის დამახასიათებელი ტემპერატურა, როდესაც ის მაქსიმალურად ავლენს თავის გემოვნურ თვისებებს.