ღვინის ნაკლოვანებების ზოგადი მიზეზი ხშირად ყურძნის არასათანადო ხარისხია, რაც ცუდი ამინდით, ვენახის არასწორ ადგილზე განლაგებით ან ცუდი მოვლით არის განპირობებული. ღვინის ნაკლოვანებები ასევე ჭარბი მოსავლითა და, შესაბამისად, ყურძნის ტკბილის არაჰარმონიული შემადგენლობით შეიძლება იყოს გამოწვეული.
ყურძნის ტკბილში შაქრის დაბალი კონცენტრაციის სხვა გამომწვევი მიზეზი ყურძნის არასაკმარისი სიმწიფეა, რაც, თავის მხრივ, ღვინოში ალკოჰოლის შემცველობას ამცირებს. ღვინის ნაკლოვანებები შეიძლება გამოიხატებოდეს მასში ჭარბი ან არასაკმარისი მჟავიანობით.