კვირის ყველაზე კითხვადი სტატიები
თვის ყველაზე კითხვადი სტატიები
19:53 / 20-04-2017
წმინდა მიწაზე მომხდარი სასწაულები, რომლებსაც ქართველები შეესწრნენ
აღდგომა საუფლო დღესასწაულთაგან ერთ-ერთია, რომელსაც მთელი ქრისტიანული სამყარო განსაკუთრებული სიხარულით ზეიმობს. ამ დღისთვის ყველა თავისებურად ემზადება.

მაკა ზამბახიძე:

- წინასააღდგომო სამზადისი, კვერცხების შეღებვა, შინ პასქის სურნელი ძალიან მიყვარს. პასქას სახლში არ ვაცხობ, ჯერ ამ ამბავს ვერ შევეჭიდე. ჩემი მამიდაშვილი აცხობს ყოველთვის და მას მოაქვს ანუ ოჯახში მაინც, შინ გამომცხვარი პასქა გვაქვს. მე კი ყოველთვის ვამზადებ ჩაქაფულს, ეს კერძი ძალიან გემრიელი გამომდის.
- აღდგომის დღესასწაულს იერუსალიმში, აღდგომის ტაძარში შეხვედრიხარ?
- კი, მე წილად მხვდა ბედნიერება, ეს ტაძარი მომელოცა. არც კი ვიცი, ის განცდები სიტყვებით როგორ გადმოგცე, მაგრამ ყველა გამიგებს, ვისაც წმინდა მიწაზე, ამ ტაძარში ფეხი ერთხელ მაინც დაუდგამს. ეს ემოცია ყველამ საკუთარ თავზე უნდა გამოცადოს. ვიდრე ცეცხლის გადმოსვლის სასწაული მოხდება, ტაძარში განათებას თიშავენ. ყველანი ამ სასწაულის მოლოდინში რომ ვიყავით, უეცრად, ტაძრის გუმბათზე ნათება შევნიშნე და გავოცდი, ჩემს მეგობრებსაც დავანახვე. თავდაპირველად, ღვთისმშობელი გამოისახა, შემდეგ იესო, ბოლოს სამება, რომელიც ცეცხლის გადმოსვლის მერე, თანდათან გაფერმკრთალდა. ეს ხილული სასწაული არასდროს დამავიწყდება.

"დედა ყოველ აღდგომას ხოროშს - ბურბუშელასავით ნუგბარს ამზადებდა"

ბაია დვალიშვილი:
-
You must have Flash Player installed in order to see this player.
აღდგომის ბრწყვინვალე დღესასწაული, ეს არის დღე, რომელსაც ყველაზე დიდი სიხარული ახლავს. ბავშვობიდან ასე მახსოვს: ძალიან ფერადი და გამორჩეულია. ადრე პასქა უმეტესად, სახლებში ცხვებოდა. კვერცხების სხვადასხვაფრად შეღებვაც იშვიათობა იყო. წითლის გარდა, სხვა ფერის საღებავი არც იშოვებოდა. მახსოვს, კვერცხებზე ფოთლებს ვამაგრებდით და ისე ვხარშავდით, ძალიან ლამაზი გამოდიოდა. ბავშვობაში, ამ სააღდგომო სამზადისში ყოველთვის დიდი სიხარულით ვერთვებოდი, ეს ცერემონია ძალიან მომწონდა. დედა ყოველ აღდგომას ხოროშს ამზადებდა - ეს არის ტკბილეული, ბურბუშელასავით ნუგბარი. კვერცხისა და კონიაკისგან დამზადებული, ძალიან მკვრივი ცომი ზეთში იხარშებოდა. მისი სურნელი ახლაც მახსოვს.
- თქვენ არ ამზადებთ ამ ნუგბარს?
- არა.
- პასქას აცხობთ?
- ვერ ვახერხებ, ეს ძალიან შრომატევადი საქმეა, მარტივად არ მზადდება... იმ პასქის გემო მაინც სულ სხვა იყო, ჩემს ბავშვობაში რომ ამზადებდნენ.


სრულად წაიკითხეთ ჟურნალ "გზის" 20 აპრილის ნომერში
მკითხველის კომენტარები (0)
კომენტარი ჯერ არ გაკეთებულა.
ამ კატეგორიის სხვა სიახლეები
17:24 / 30-04-2017  Image თბილისში, ზესტაფონის ქუჩის ერთ-ერთი კორპუსიდან მოსახლეობის ევაკუაცია მიმდინარეობს
"ვისაც საჭიროება ექნება, რომ დავაკმაყოფილოთ დროებითი ფართით, გამგეობა ამას უზრუნველყოფს"
13:37 / 30-04-2017  Image ბრძოლებში დაბადებული ჯარის ისტორია - ქართული შეიარაღებული ძალები 26 წლისაა!
1992 წელს ფორმები რომ დაგვირიგეს, ჯერ ეროვნული არ გვქონდა, ისევ საბჭოთა გვერგო
16:21 / 30-04-2017  Image ძიუდოისტი ავთანდილ ჭრიკიშვილი დაქორწინდა - პატარძლის გრანდიოზული კაბა და კადრები ქორწილიდან
წვეულების ბოლოს წყვილმა 7-სართულიანი ტორტი გაჭრა
12:29 / 30-04-2017  Image საბჭოს მოედანზე ქვეითად მოსიარულე ქალს მანქანა დაეჯახა
დაშავებულს მრავლობითი ტრავმები აღენიშნება
19:40 / 30-04-2017  Image მახინჯაურიდან გურიის დენდროლოგიურ პარკში კიდევ ერთი ასწლოვანი ტიტა გადააქვთ
აჭარიდან გურიის დენდროლოგიურ პარკში 10-ზე მეტი მრავალწლოვანი ხის გადატანა განხორციელდა
კვირის ყველაზე კითხვადი
დღის ვიდეო
PALITRATV.GE
You must have Flash Player installed in order to see this player.
ინტერნეტკონფერენცია
კონტაქტი

პალიტრამედიის ცხელი ხაზი:

5 77 11 11 30

ელ. ფოსტა: info@ambebi.ge

მისამართი: თბილისი, იოსებიძის ქ.#49