ავტორი:

თუ ბედნიერი არ ხართ, ხაჭაპური არ უნდა გამოაცხოთ - BBC-ს ჟურნალისტი

თუ ბედნიერი არ ხართ, ხაჭაპური არ უნდა გამოაცხოთ - BBC-ს ჟურნალისტი

უგემრიელეს ხაჭაპურს ქართველები ძალიან ხშირად ამზადებენ, თუმცა ის მხოლოდ ლხინის დროს ცხვება, ამის შესახებ "ბიბისის" ჟურნალისტი დევიდ ფარლი წერს.

მისი თქმით, ქართველმა კულინარებმა განუმარტეს, რომ "თუ ცუდ ხასიათზე ხართ, ახლობლის გარდაცვალებას გლოვობთ, ან გული გაქვთ ნატკენი, ცომს ხელი არ უნდა მოკიდოთ, თავი შორს უნდა დაიჭიროთ მისგან”.

ფარლი წერს, რომ პირველად ხაჭაპური რიკოთის უღელტეხილზე გასინჯა. მასპინძლებმა განუმარტეს, რომ თუ ხაჭაპური გემრიელია, მცხობელი აუცილებლად ბედნიერია, სხვა შემთხვევაში ხაჭაპურის ჭამა შეუძლებელი იქნებოდა.

თეორიის დასამტკიცებლად ჟურნალისტი სამზარეულოში შეიყვანეს, სადაც ახალმოზელილ ცომთან იჯდა ქალი და სულგუნის ბურთებს აკეთებდა ხაჭაპურისთვის. მან სტუმრებს შეხედა და მხიარულად გაუღიმა.

ფარლი წერს, რომ ხაჭაპური საქართველოში ყველგან იყიდება - ქუჩის საცხობებში, მაღალი კლასის რესტორნებში... საქართველოს მოსახლეობის 88% პიცასა და ხაჭაპურს შორის არჩევანს ხაჭაპურის სასარგებლოდ აკეთებს.

ამასთან, შესაძლოა, ხაჭაპურის ისტორია პიცასაც უკავშირდებოდეს.

"შავი ზღვით რომაელი ჯარისკაცები ჩამოდიოდნენ საქართველოს ტერიტორიაზე და მათ ჩამოჰქონდათ პიცის მსგავსი რეცეპტები. მეთექვსმეტე საუკუნემდე ევროპაში პომიდორი არ იყო, ამიტომ ცხვებოდა მხოლოდ ცომი და ყველი, რომელიც ხაჭაპურს ჰგავდა," - ამბობს დალი ცაავა, რომელიც საქართველოს კულინარიის აკადემიაში ასწავლიდა.

ცაავამ, აქვე, აღნიშნა, რომ ხაჭაპური ნამდვილად არის მცხობელის "სარკე" და ზუსტად გვიჩვენებს, როგორ ხასიათზე იყო, როდესაც ხაჭაპურს აცხობდა.

საჩუქარი 60 წელს გადაცილებულ მუსიკის მოყვარულებს!

რა ნაწილი წაუშალეს ია ფარულავას სკანდალური გადაცემიდან - ტელეწამყვანს ცნობილი სახეები უპირისპირდებიან და ქიბარ ხალვაშს მიმართავენ

ერთი სახლის გაცოცხლებული ისტორია... - რა ოცნება აუსრულეს მთაწმინდაზე მცხოვრებ 82 წლის ქალბატონს