ნაყინი, გაყინული დესერტები და ცივი, გაზიანი სასმელები ხალხისთვის განსაკუთრებით მიმზიდველი ხდება ზაფხულის ცხელ დღეებში. კლიმატის ცვლილების გამო იზრდება ტემპერატურაც, შედეგად კი საზოგადოება უფრო და უფრო მეტ ცივ და ტკბილ საკვებს ან სასმელს მიირთმევს, რაც ჯანმრთელობაზე უარყოფით გავლენას ახდენს.
“არსებობს უამრავი მტკიცებულება, რომ კლიმატის ცვლილებასთან ერთად შეიცვლება საჭმლის ხელმისაწვდომობა და ხარისხი, რაც გამოიწვევს საკვების ნაკლებობას, ფასების ზრდას. ასევე გავლენას მოახდენს კვებით ღირებულებაზე", - აცხადებს კარდიფის უნივერსიტეტის გარემოს დაცვის მეცნიერებისა და მდგრადობის მკვლევარი, პროფესორი პან ჰი.
მკვლევრებმა 2004-დან 2019 წლამდე აშშ-ის საოჯახო საკვები კალათის შემადგენლობა გააანალიზეს. შემდეგ შეადარეს შესყიდული საკვები პროდუქტის სპეციფიკა რეგიონული ამინდის მონაცემებთან, ტემპერატურასა და ტენიანობასთან.
Nature Climate Change-ის სამეცნიერო ჟურნალში გამოქვეყნებული კვლევის მიხედვით, ანალიზმა ცხადყო, რომ როდესაც ტემპერატურა იზრდებოდა, ხალხი მეტ შაქარს იღებდა. ეს ძირითადად გაზიანი სასმელები და წვენები იყო.
დაახლოებით ყოველი 5 გრადუსი ცელსიუსით მომატებულ ტემპერატურაზე, ამერიკულ ოჯახებში შაქრის მიღება თითო ადამიანზე 0.7 გრამით იზრდებოდა.
კვლევა პროგნოზირებს, რომ ქვეყნის გარშემო შაქრის მოხმარება 2095 წლისთვის შესაძლოა დღეში 3 გრამით გაიზარდოს.
The American Heart Association-ი ხალხს დანამატი შაქრების ოდენობის შეზღუდვას ურჩევს.
თარგმნა საბა ჩიტიაშვილმა
იხილეთ ასევე: