კერძი, რომელიც 2014 წელს ბედნიერებას მოგიტანთ

კერძი, რომელიც 2014 წელს ბედნიერებას მოგიტანთ

2014 წლის მბრძა­ნე­ბე­ლი ცხე­ნი იქ­ნე­ბა. ძი­რი­თა­დი ფე­რი - მწვა­ნე, ძი­რი­თა­დი ელე­მენ­ტი - ხე. ამ­ბო­ბენ, მწვა­ნე ცხე­ნის ხის წე­ლი­წად­ში ადა­მი­ა­ნი გან­სა­კუთ­რე­ბუ­ლად ფხიზ­ლად უნ­და იყოს, რად­გან მო­უ­ლოდ­ნე­ლო­ბე­ბით სავ­სე წე­ლი იქ­ნე­ბა. მაქ­სი­მა­ლუ­რად უნ­და გა­აქ­ტი­ურ­დეთ - გარ­თო­ბაც უნ­და შე­გეძ­ლოთ და მუ­შა­ო­ბაც. ეს წე­ლი გან­სა­კუთ­რე­ბით, ცხე­ნის წელ­ში და­ბა­დე­ბუ­ლი ადა­მი­ა­ნე­ბის­თ­ვის იქ­ნე­ბა კარ­გი, მაგ­რამ მათ გულ­ხელ­დაკ­რე­ფი­ლი ჯდო­მის უფ­ლე­ბა არა აქვთ - მიზ­ნე­ბის მი­საღ­წე­ვად მუხ­ლ­ჩა­უხ­რე­ლი შრო­მა სხვებ­ზე მე­ტად მო­ეთხო­ვე­ბათ. ცხე­ნის მსგავ­სად, კარ­გი წე­ლი ელის ხარ­საც. აღ­მო­სავ­ლუ­რი ნიშ­ნე­ბის 2014 წლის ას­ტ­როპ­როგ­ნოზს მო­მა­ვა­ლი ნომ­რი­დან შე­მოგ­თა­ვა­ზებთ. ახ­ლა კი გა­ვი­გოთ, თუ რო­გორ უნ­და დავ­ხ­ვ­დეთ ცხე­ნის წლის შე­მობ­რ­ძა­ნე­ბას.

ცხე­ნი სი­ცოცხ­ლი­სა და მხი­ა­რუ­ლე­ბის მოყ­ვა­რუ­ლი ცხო­ვე­ლია. ახალ წელ­საც მხი­ა­რუ­ლად და ოპ­ტი­მის­ტუ­რი გან­წყო­ბი­ლე­ბით უნ­და შე­ვე­გე­ბოთ. კარ­გი იქ­ნე­ბა, თუ ახალ წლამ­დე გა­მო­ფე­ნას და­ათ­ვა­ლი­ე­რებთ, კონ­ცერტს ან სპექ­ტაკლს და­ეს­წ­რე­ბით. 31 დე­კემ­ბ­რამ­დე სახ­ლ­ში მო­ა­წეს­რი­გეთ სან­ტექ­ნი­კა, რად­გან, რო­გორც ამ­ბო­ბენ, თუ გა­ფუ­ჭე­ბუ­ლი ონ­კა­ნი­დან წყა­ლი ჟო­ნავს, სახ­ლი­დან კე­თილ­დღე­ო­ბა გა­ე­დი­ნე­ბა. ახა­ლი წლის შე­სახ­ვედ­რად შე­იკ­რი­ბეთ ოჯა­ხის წევ­რე­ბი, ნა­თე­სა­ვე­ბი. 12 სა­ა­თის დად­გო­მის შემ­დეგ კი დღე­სას­წა­უ­ლი მი­უ­ლო­ცეთ ახ­ლობ­ლებ­სა და მე­გობ­რებს.

რად­გან წლის სტი­ქია ხეა, სუფ­რა­ზეც და სახ­ლის მო­სარ­თა­ვა­დაც გა­მო­ი­ყე­ნეთ ხის ჭურ­ჭე­ლი, სუ­ვე­ნი­რე­ბი. სუფ­რა­ზე აუცი­ლებ­ლად შე­მოდ­გით ცხე­ნის, სა­სურ­ვე­ლია - ხის ფი­გუ­რა. კარ­ზე ნა­ლი მი­ა­მაგ­რეთ, რო­მელ­საც ზარს ჩა­მოჰ­კი­დებთ. ცხე­ნი მი­ჯაჭ­ვუ­ლია ოჯახს, ნა­თე­სა­ვებს, ამი­ტომ მათ უყუ­რადღე­ბოდ ნუ და­ტო­ვებთ; წი­ნას­წარ შე­არ­ჩი­ეთ მათ­თ­ვის სა­ჩუქ­რე­ბი. ახ­ლობ­ლე­ბის­თ­ვის სა­უ­კე­თე­სო სა­ა­ხალ­წ­ლო სა­ჩუ­ქა­რი ცხე­ნისგა­მო­სა­ხუ­ლე­ბი­ა­ნი სუ­ვე­ნი­რი იქ­ნე­ბა; ხის სამ­კა­უ­ლი ან ზარ­დახ­შა. აგ­რეთ­ვე, ნამ­ცხ­ვ­რე­ბის ან კან­ფე­ტე­ბის ნაკ­რე­ბი.

ჩი­ნუ­რი ტრა­დი­ცი­ით, წლის მთა­ვა­რი ფე­რი მწვა­ნეა. ჩაც­მუ­ლო­ბა­ში აგ­რეთ­ვე შე­გიძ­ლი­ათ გა­მო­ი­ყე­ნოთ: ყვი­თე­ლი, ოქ­როს­ფე­რი, კრე­მის­ფე­რი და თეთ­რი ფე­რე­ბი. სა­სურ­ვე­ლია, ნა­ტუ­რა­ლუ­რი ქსო­ვი­ლის სა­მო­სი გეც­ვათ. სინ­თე­ტი­კას არ გირ­ჩევთ. უპი­რა­ტე­სო­ბა მი­ა­ნი­ჭეთ აგ­რეთ­ვე, ცის­ფერ და ნაც­რის­ფერ აქ­სე­სუ­ა­რებს. მო­ე­რი­დეთ წი­თელს, ფორ­თოხ­ლის­ფერს.

თუ წვე­უ­ლე­ბა­ზე წას­ვ­ლას აპი­რებთ, კოვ­ბო­ის ან ამორ­ძა­ლის ფორ­მა­ში გა­მო­ეწყ­ვეთ. მთა­ვა­რია, სა­მო­სი არ გზღუ­დავ­დეთ. ყუ­რადღე­ბა მი­აქ­ცი­ეთ ფეხ­საც­მელს, სამ­კა­უ­ლებს, თმის სა­მაგ­რებს. სა­სურ­ვე­ლია ხის ბე­ჭე­დი, სა­მა­ჯუ­რი გა­ი­კე­თოთ ან მძი­ვე­ბით მო­ირ­თოთ. მან­დი­ლოს­ნე­ბი უნ­და მო­ე­რი­დონ ექ­ს­ტ­რა­ვა­გან­ტურ ვარ­ცხ­ნი­ლო­ბას; უმ­ჯო­ბე­სია, ან ნაწ­ნა­ვი გა­ი­კე­თოთ, ან თმა გა­ი­შა­ლოთ. ფრჩხი­ლებ­ზეც მკრთა­ლი ფე­რის ლა­ქი წა­ის­ვით.

ბედ­ნი­ე­რე­ბის მომ­ტან გან­სა­კუთ­რე­ბულ "ცხე­ნურ" კერ­ძად წყალ­ზე მო­ხარ­შუ­ლი შვრი­ის ფა­ფა გა­მო­გად­გე­ბათ, რო­მელ­საც წვრი­ლად დაჭ­რილ შავ ქლი­ავს, ქიშ­მიშ­სა და გარ­გა­რის ჩირს და­უ­მა­ტებთ. სა­სურ­ვე­ლია, იგი ხის ფი­ა­ლე­ბით ჩა­მო­ა­რი­გოთ ან ხის კოვ­ზე­ბით მი­ირ­თ­ვათ.

რაც შე­ე­ხე­ბა სადღე­სას­წა­უ­ლო სუფ­რას: ბევ­რი და მრა­ვალ­ფე­რო­ვა­ნი კერ­ძი მო­ამ­ზა­დეთ. არ და­გა­ვიწყ­დეთ მწვა­ნი­ლი. სუფ­რა ლა­მა­ზად უნ­და გა­აწყოთ, გა­მო­ი­ყე­ნოთ დე­კო­რა­ტი­უ­ლი სან­თ­ლე­ბი, პა­ტა­რა ნაძ­ვის ხე­ე­ბი. სიმ­ბო­ლი­კის­თ­ვის, შე­გიძ­ლი­ათ, ფი­ა­ლე­ბით წყა­ლი და ქე­რი დად­გათ, ქე­რის ორ­ცხო­ბი­ლაც მი­ი­ტა­ნოთ. თუ ორ­ცხო­ბი­ლას შინ გა­მოცხო­ბას და­ა­პი­რებთ, მას ცხე­ნის ან ნა­ლის ფორ­მა მი­ე­ცით. თქვე­ნი შვი­ლე­ბი­სა და სტუმ­რე­ბის აღ­ფ­რ­თო­ვა­ნე­ბას და­იმ­სა­ხუ­რებს ცხე­ნისგა­მო­სა­ხუ­ლე­ბი­ა­ნი ნამ­ცხ­ვა­რი ან ტკბი­ლი ღვე­ზე­ლი, რო­მელ­საც ასე მო­ამ­ზა­დებთ: ქა­ღალ­დის­გან გა­მოჭ­რი­ლი ცხე­ნის ტრა­ფა­რე­ტი და­ა­დეთ ნამ­ცხ­ვარს და ისე მო­ა­ყა­რეთ კა­კაო ან შაქ­რის პუდ­რი. ასე­ვე შე­გიძ­ლი­ათ გა­მო­სა­ხოთ ცხე­ნი ან ნა­ლი სა­ლა­თებ­ზეც: და­ა­დეთ ტრა­ფა­რე­ტი და ზე­მო­დან წვრი­ლად დაჭ­რი­ლი მწვა­ნი­ლი (ტკბი­ლი წი­წა­კა, ზე­თის ხი­ლი, მო­ხარ­შუ­ლი კვერ­ცხი) მო­აბ­ნი­ეთ.

გახ­სოვ­დეთ, რომ ქა­ღალ­დის ხელ­სა­ხო­ცე­ბი არ გა­მო­გად­გე­ბათ (სუფ­რაც ნა­ტუ­რა­ლუ­რი ქსო­ვი­ლის უნ­და იყოს), თეფ­შებს თეთ­რი ან მწვა­ნე ქსო­ვი­ლის ხელ­სა­ხო­ცე­ბი შე­მო­უ­ლა­გეთ, რომ­ლებ­საც ხის ან მძი­ვის რგო­ლებს და­უ­მაგ­რებთ. ცხენს ხში­რად, შაქ­რის ნა­ტე­ხით ანე­ბივ­რე­ბენ. ახა­ლი წლის ღა­მეს თქვენც ჩა­ი­კოკ­ლო­ზი­ნეთ პი­რი, რა­თა მომ­დევ­ნო წელს სიტ­კ­ბო და სი­ა­მოვ­ნე­ბა და­გე­ბე­დოთ.

ცხენს ნას­ვა­მი ადა­მი­ა­ნე­ბი არ უყ­ვარს, ამი­ტომ - ნუ გა­მოთ­ვ­რე­ბით. უპი­რა­ტე­სო­ბა უალ­კო­ჰო­ლო კოქ­ტე­ი­ლებს, მი­ნე­რა­ლურ წყალ­სა და წვე­ნებს მი­ა­ნი­ჭეთ. ერ­თა­დერ­თი ნე­ბა­დარ­თუ­ლი ალ­კო­ჰო­ლუ­რი სას­მე­ლი - შამ­პა­ნუ­რია, რო­მე­ლიც რაც შე­იძ­ლე­ბა ხმა­უ­რი­ა­ნად უნ­და გახ­ს­ნათ.

გი­სურ­ვებთ, ხა­ლი­სი­ა­ნად შეჰ­გე­ბე­ბო­დეთ დამ­დეგ ახალ წელს!

მო­ამ­ზა­და რუ­სუ­დან გე­ლაშ­ვილ­მა

ჟურნალი ”გზა”

(გამოდის ხუთშაბათობით)

ქართველი ჟურნალისტის და ამერიკელი დიპლომატის ქორწილი ვაშინგტონში - "ძალიან ბედნიერები ვართ, რომ ვიპოვეთ ერთმანეთი"

უზენაესი სასამართლოს მოსამართლეობის ყოფილი კანდიდატი თამთა თოდაძეზე - "რა ბრიჯიტ ბარდო ესა მყავს, რა აბია ასეთი ნეტავ"

ვინ არის შორენა ბეგაშვილის ყოფილი ქმრის მეუღლე, რომელიც უკრაინაში ცნობილი დიზაინერია