კვერცხი - აღდგომის სიმბოლოა. ტრადიციისამებრ მას ეკლესიაში აკურთხებენ, მიაქვთ ახლობლებისთვის, ურიგებენ გაჭირვებულებს. გადმოცემის მიხედვით, კვერცხს თავდაპირველად მხოლოდ წითლად ღებავდნენ. შემდეგ კვერცხის სხვადასხვაფრად შეღებვა და მოხატვა დაიწყეს. ყველა ფერს - თავისი სიმბოლური დატვირთვა აქვს; წითელი - ეს ცხოვრება და სიყვარულია; ყვითელი - ზეციური მადლი. ცისფერი - ჯანმრთელობა და სისუფთავე, მწვანე - ცხოვრება და ბუნების ხელახლა დაბადება, შავი და თეთრი - გარდაცვლილების მოსაგონარი.
დღეს კვერცხის შეღებვის უამრავი მეთოდი არსებობს - ტრადიციული და ბუნებრივი ენდრო, საკვები საღებავები, თერმომისაკრობები და სხვა...
გთავაზობთ კვერცხის შეღებვის რამდენიმე ბუნებრივ მეთოდს. (გაითვალისწინეთ: ლურჯად, ვარდისფრად ან მწვანე ფრად მხოლოდ თეთრნაჭუჭიანი კვერცხის შეღებვაა შესაძლებელი, ხოლო წითლად, ყავისფრად ან ყვითლად შეგიძლიათ შინაური, მუქნაჭუჭიანი კვერცხის შეღებვაც.
მოწითალო-ყავისფერი:
მოამზადეთ ხახვის ნაფცქვენი და ენდრო (თუ ენდროს ფეხვები გაქვთ, დაჩეჩქვეთ, თუ ფხვნილი, პირდაპირ ჩაყარეთ შემდგი პროპორციებით: 1 ლ წყალზე 1 ს/კ) დაასხით წყალი, ადუღეთ 30 წუთი და შემდეგ გააჩერეთ. ნახარში რომ გაცივდება, მოათავსეთ ამ ქვაბშივე კვერცხები, დაუმატეთ 1 ს/კ მარილი და ხარშეთ 10-15 წუთის განმავლობაში. რაც უფრო მეტი ხახვის ფურცელს ჩაყრით, მით მუქი გამოვა კვერცხი.
ღია-ყვითელი:
მოამზადეთ აკაციის ხმელი ყვავილის ნაყენი. გააჩერეთ. მოათავსეთ ნახარშში კვერცები და ხარშეთ 10-15 წუთი. ამ ფერის მისაღებად ასევე შეგიძლიათ გამოიყენოთ ლიმონის, ან ფორთოხლის ცედრა და გახეხილი სტაფილო.
მკვეთრი-ყვითელი:
2-3 ს/კ კურკუმა ჩაყარეთ 1 ლ წყალში, აადუღეთ, შემდეგ გააგრილეთ, მოათავსეთ ნაყენში კვერცხები და ხარშეთ 15 წუთის განმავლობაში.
წაიკითხეთ გაგრძელება