ჩვენს სამშობლოში ახალ წელს ორჯერ აღვნიშნავთ - ახალი სტილით - 1-ელ იანვარს, ხოლო ძველი სტილით - 14 იანვარს. თანამედროვე ქართველები 14 იანვარს "ძველით ახალ წელს" უწოდებენ, ძველად კი, კალანდას ეძახდნენ. ეს არის დღესასწაული, რომელსაც ხალხი ადრეც დიდი სიყვარულით აღნიშნავდა და დღესაც აღნიშნავს. კალანდა ჩიჩილაკის გარეშე წარმოუდგენელი იყო და დღესაც ასეა. ჩიჩილაკს დღემდე "ქართულ ნაძვის ხეს" უწოდებენ, რადგან ის ახალი წლის თავისებურ სიმბოლოს წარმოადგენს. ჩიჩილაკის გამოთლისა და მორთვის ტრადიცია იმერეთშიც ჰქონდათ, ზოგჯერ მას ენდროთიც ღებავდნენ და ათასნაირად რთავდნენ. როგორც უმეტესობა ქართული ტრადიციებისა, ჩიჩილაკიც ქრისტიანულ სიმბოლიკას უკავშირდება, კერძოდ, წმინდა ბასილი დიდის სახელს. გურიაში ჩიჩილაკს "ბასილის ფაფუკ წვერებსაც" ეძახდნენ, საახალწლოდ გამომცხვარ ნამცხვარს კი - "ბასილის პურს".
გურული კალანდა
გურიაში კალანდის შესახვედრად ერთი კვირით ადრე ემზადებოდნენ. სულხან-საბა წერს, რომ კალანდა წლის თავია, ამიტომ ამ დღეს შესაშური სიუხვით ხვდებოდნენ: იკვლებოდა საკალანდო ღორი და ფრინველები, იზილებოდა ღომი, ცხვებოდა კეცის მჭადები, ხაჭაპურები და უტკბილესი ნაზუქები, კეთდებოდა საცივი... ამას თან ემატებოდა ტკბილეული, ღვინო და ეწყობოდა ნაირ-ნაირი ნუგბარით სავსე საკალანდო ტაბლა. დღესასწაულს ოჯახი ახალ ტანსაცმელში გამოწყობილი უნდა შეხვედროდა. შემოვიდოდა კალანდა და პირველი სადღეგრძელო ოჯახში მშვიდობისა უნდა ყოფილიყო. გასულ საუკუნეებში გურიასა და სამეგრელოში ჩამოყალიბდა ტრადიცია - საახალწლოდ ოჯახში აუცილებლად დაედგათ ჩიჩილაკი, რომელიც ახალი წლის სიმბოლოდ მიაჩნდათ. არსებობდა ჩიჩილაკის რამდენიმე სახეობა, რომელთაგან ყველაზე გავრცელებული გურული ჩიჩილაკია. XXI საუკუნის საქართველოში ჩიჩილაკი სულ უფრო პოპულარული ხდება და შობა-ახალი წლის დღეებში თითქმის ყველა ოჯახში შეხვდებით. ჩიჩილაკს მნიშვნელოვანი ადგილი ეჭირა სადღესასწაულო ხონჩაზე, რომელიც ახალი წლის ღამეს იშლებოდა. არსებობდა ჩიჩილაკის რამდენიმე სახეობა, რომელთაგან ყველაზე გავრცელებული გურული ჩიჩილაკი გახლდათ.
ჩიჩილაკის თანამედროვე ოსტატები
ჩიჩილაკის ოსტატები საქართველოში დღესაც ცხოვრობენ. ოზურგეთის რაიონში რამდენიმე ადამიანი ცხოვრობს, რომელიც ოჯახით არის ჩართული ამ საქმეში. მათ შორის უნდა დასახელდეს სოფელ მაკვანეთის მკვიდრი გიზო თოიძე, რომელიც უკვე 80 წლისაა. ბატონი გიზო ამბობს, რომ ჩიჩილაკის გამოთლა მამამ ასწავლა: მამამისი, გერმანე თოიძე ჩიჩილაკებს ჯერ თავისი ოჯახისთვის გამოთლიდა, მერე მთელ სოფელს შემოუვლიდა და მეზობლებს ამარაგებდა. მამის ტრადიცია შვილმა განაგრძო, ახლა კი ჯერი მის შვილიშვილებზეა, რომლებიც დიდი სიყვარულით ამზადებენ საახალწლო ჩიჩილაკებს. თოიძეები ამბობენ, რომ ჩიჩილაკის გამოთლა და მორთვა-მოკაზმვა ადამიანს უდიდეს სიამოვნებას ანიჭებს.
როგორ მზადდებოდა ჩიჩილაკი ძველად ... განაგრძეთ კითხვა